Здравословен домашен хляб, поднесен с био пастет

ПРОДУКТИ

За рецептата този път съм избрала изключително вкусен и здравословен, но безумно ароматен домашен хляб!

Хляб от пълнозърнесто и ръжено брашно и с много ароматни подправки, мека сърцевина и хрупкава коричка. Най- големият плюс на този хляб е, че не е нужно да се меси или да се оставя да втасва, което автоматично го прави изключително бърз и лесен!

Уникален е не само защото в вкусен, а и защото е най-перфектното допълнение към прекрасния конски пастет на Ферма Странджа!

Какво ви е нужно и как да си сътворите това чудно вкусно хлебче, можете да разберете в следващите редове.

150гр. пълнозърнесто брашно

150гр ръжено брашно / или брашно от лимец/

1.ч.ч вода

1к.л. хлебна сода

1 ч.л. лимонова киселина или лимонов сок /10 мл

1 с.л зехтин или кокосово масло

1 с.л. нискомаслено к.мляко

1 с.л чубрица 1 с.л мащерка

1 к.л. сол 1 щ. бял пипер

20 гр. белен слънчоглед

20 гр. сусам

15 гр. маково семе /+ Допълнително семена, сусам и семки за поръсване на хляба/

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В дълбока купа поставяме всички сухи съставаки. В чашата топла вода добавяме мазнината и бавно прибавяме част от нея към брашното, като бъркаме с помощта на дървена лъжица. В малък съд поставяме лъжицата кисело мляко и в нея "угасяме" содата и лимоновата киселина. Добавяме към тестото и продължаваме да бъркаме, след това добавяме и остатъка от водата. Замесваме меко тесто с помощта на лъжицата. Намазваме леко съд по желание, покрит с хартия за печене и намазваме с минимално количество от избраната мазнина. Изсипваме сместа и поръсваме със семената. Печем за около 200° C за 25'. Ако не желаете да запази хрупкавата коричка напръскайте хлебчето с вода.

Прекрасна седмица с аромат на току-що изпечен хляб и вкусен здравословен БИО пастет от пасищно отглеждани животни!

хохо 

Ина

 

Автор: Ирина Цветкова