Здравето ни зависи от храната, която ядем! (Защо има значение с какво хранят храната ни?)

Tова, което ядем, е от основно значение за нашето здраве!

Чрез храната ние си осигуряваме необходимите за правилното функциониране на организма вещества.

И ако не си набавим тези вещества, метаболитните ни процеси започват да спадат, здравето ни намалява, а рискът от развитие на различни заболявания значително нараства.

Неправилната и недобре балансирана диета може да доведе до затлъстяване или недохранване. Да увеличи риска от диабет, артрит, сърдечни заболявания, инсулт и рак.

Една от храните, която най-често присъства в менюто ни е месото.

Въпреки това, мненията около консумацията му са изключително противоречиви.

От една страна, някои хора смятат, че е нездравословна и неетична. От друга страна, то е чудесен източник на протеини и важни хранителни вещества.

Но как се променя качеството на месото в зависимост от храната, която е приемало животното?

През последните години има все повече научни доказателства за ползите от яденето на месо от животни (в частност говеда) отглеждани на пасища и хранени с трева.

Освен, че е по-хуманно към животните и околната среда, начинът по който се отглеждат животните влияе и върху здравето на хората.

Изследванията показват, че хранителните вещества в говеждото месо варират в зависимост от това какво ядат кравите.

Разлики в състава на мастните киселини.

  • До 5 пъти повече омега-3 мастни киселини (в полза на месото от пасищно отглеждани животни).
  • По-добро от препоръчителното съотношение (4:1) омега-3 : омега-6 мастни киселини.
    При месо от животни хранени със зърна съотношението е много под препоръчителното.
  • Говеждото месо, което се храни с трева съдържа около два пъти повече конюгирана линолова киселина (CLA) от говеждото, хранено със зърно. Тази мастна киселина проявява значителна антиоксидантна активност и може да бъде една от най-мощните защитни средства срещу сърдечни заболявания, диабет и рак.

Разлики в състава на витамините, минералите и антиоксидантите

  • Говеждото, хранено с трева, съдържа каротеноиди, като бета-каротин - предшественици на витамин А. Храненото със зърно говеждо не съдържа значителни нива на каротеноиди, пради факта, че те не се съдържат в зърната.
  • Месото от пасищно отглеждани говеда е по-богато на антиоксиданти, като
    глутатион, супероксиддисмутаза и каталаза, отколкото говеждо месо, хранено със зърно. Тези антиоксиданти играят важна роля в защитата на човешките клетки от окисление.
  • Съдържа по-високи нива на полезни минерали, включително цинк, желязо, фосфор, натрий и калий. 

В проведени проучвания, непреки доказателства подкрепят хипотезата, че растителното разнообразие в менюто на животните влияе върху биохимичното богатство на месото, както и върху здравето на хората и околната среда.

Консумацията на месо от животни хранени с високо преработени храни увеличава риска от наднормено тегло и затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания, дихателни заболявания и рак.

Изоставянето на диетите с високо съдържание на преработени храни може да бъде предизвикателство, но не трябва да се пренебрегва влиянието на диетата върху здравето* на хората и околната среда.
*Смята се, че около 1,7 милиона човека умират годишно поради неправилно хранене.

Здравословният хранителен режим и активният начин на живот са в основата на минимизиране на риска от хронични заболявания.

За да насърчат здравословния начин на живот и опазването на околната среда Woods Foods предлагат висококачествени месни продукти от свободно отглеждани, пасищно-хранени животни.

Продукти са екологично чисти, а при отглеждането на животните не са използвани ваксини, антибиотици, хормони или други препарати. В девствените пасищата на Странджа планина, където се отглеждат животните, не са влагани торове или химикали.

Продуктите не съдържат консерванти, заместители или оцветители!Photo by Andrea Piacquadio from Pexels