Защо е полезно да консумираме ферментирали храни?

Ферментиралите храни са най-добрият начин да заредите организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими.

Добрите бактерии подобряват храносмилането, повишават имунитета, подпомагат тялото да запази килограмите си в норма и още куп други ползи за здравето.

Известно е, че храни като киселото мляко са богати на пробиотици - добри бактерии, които растат по време на ферментационния процес.

 

Какво са ферментиралите храни?

Трудно е да се каже кога хората са започнали да използват процеса на ферментация. Но е факт, че от хиляди години по целия свят с помощта на млечно-кисели бактерии и/или дрожди и подходящи условия (температура, продължителност) хората променят и запазват храната си.

 

Какво е ферментацията?

Процес, при който въглехидратите и протеините се разграждат с помощта на бактерии. Ферментацията увеличава съдържанието на ценни вещества в храната и ги прави по-лесно смилаеми и усвоими. Когато ядем храна, съдържаща живи култури, подпомагаме баланаса в стомашно-чревния тракт и доброто храносмилане.

 

Какви са ползите от консумацията на ферментирани храни?

Ферментиралите храни са с ниско съдържание на захар и калории, но с високо съдържание на фибри. Освен това помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и намаляват апетита. Консумацията на ферментирани храни, помага за намаляване на нивата на лошия холестерол. Добрите бактерии в тях, подпомагат превенцията срещу гъбични инфекции и инфекции на пикочните пътища, затлъстяване и дори диабет.

 

Този тип храни са изключително подходящи за вегани, вегетарианци и активно спортуващи. Ще откриете много интересни нови предложения от Балев Био Маркет, като например - специалитети от ферментирали ядки, които задължително трябва да опитате!

Ферментирала ядкова напитка - пленително освежаваща ферментирала напитка от кашу и кокос, която идва, за да утоли жаждата ви и засити лекия глад. Тя е точното допълнение към забързания ден за всеки, който иска да опита нещо вкусно с чиста съвест. Напитката е без млечни продукти, без лактоза и без глутен. Научете повече

Ферментирали ядкови специалитети - съдържа само кашу, кокосово масло, закваска и сол.  Те са страхотна добавка към салата, сандвич или смути. Предлагат се в няколко варианта: с ментанатурален и трюфел.

 

 

Photo by Maëliss Demaison on Unsplash