Защо да планирате генетичен тест на кожата си?

За първи път в България  имате възможност да получите пълен генетичен профил на кожата си от NGDerm - научнообоснован целеви подход, който ще ви позволи да направите информиран избор на най-подходящ метод на грижа за кожата си, елиминирайки процесът “проба-грешка".

Eжедневно сме изправени пред объркващо голям избор от продукти, услуги и съвети в сферата за грижата за кожата, но днес повече не означава по-ефективно.

Установено е, че вредните фактори на околната среда представляват едва 40% от предпоставките за преждевременно стареене на кожата. Независимо от грижите, които полагаме за кожата си, при повечето от нас се откриват видоизменения в определени гени, обуславящи формиране на частично или изцяло нефункционална кожна бариера.

Тези „лоши“ генни вариации намаляват естествената защита на ко­жата срещу увреждания от различни замърсители на околната среда, химикали, токсични вещества, UV лъчи и др. Всички тези вредни фак­тори са отговорни за появата на кожни раздразнения, алергии, екзема, акне и дори рак на кожата. Около 60% от причините за преждевременно стареене на кожата обаче се дължат на генетични фактори. Важно е да отбележим, че през последните години генетичните тестове се превърнаха в ценен инструмент за анализ на генетичен материал и определяне на гените, отговорни за механизмите на стареене. Информацията за тези гени и различните им вариации доведе до развитието на нови стратегии, които дават възможност за възстановяване на кожата, по-ефективна борба с белезите на стареене и превенция на остаряването.

Какво представлява генетичният тест на кожата?

ДНК тестът NGDerm анализира 15 гена в 5 категории, за да дешифрира специфичните особености на вашата кожа. Полученият дермагенетичен профил дава детайлна картина за индивидуалната ви предразположеност към пигментация, оксидация, загуба на колаген, гликиране и т.н. На базата на тази информация дерматолози разработват персонализирана програма с най-адекватните и подходящи козметични и естетични процедури за вас, които дългосрочно ще подобрят качеството на кожата ви и ще запазят красотата й. Тестът се извършва в домашни условия със стерилен памучен тампон, след което се изпраща към генетичната лаборатория. Професионалният анализ на данните ще получите по време на вашата дерматологична консултация.

Защо да планирате генетичен тест на кожата си?

След като избраните от вас специалисти получат вашия дермагенетичен профил и генетично заложените „слабости“ на кожата ви, могат:

- Да предвидят появата на различни функционални дисбаланси;

- Да избегнат неблагоприятни индивидуални реакции към вещества и методи;

- Да създадат превантивна програма за начин на живот и естетична грижа, съобразена с индивидуалните ви предразположености;

- Да се противопоставят на процесите на стареене с персонализирани стратегии.

Кои категории са включени в дерматологичното ДНК изследване?

- Твърдост и еластичност;

- Щети от слънцето и пигментация;

- Щети от свободните радикали;

- Гликиране;

- Чувствителност и възпаление.

 

NGDerm е част от NutriGen - първата българска компания, предлагаща индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката, разработени на базата на уникалния ДНК профил на всеки човек.

Побързайте да планирате своя генетичен тест, за да забавите следите на времето!

 

Photo by Chelsea shapouri on Unsplash