Защо да пием повече зелен чай?

В последните няколко години зеленият чай придобива все по-голяма популярност и е напът да измести традиционно консумирания черен чай. Това е така, защото веществата, които определят полезното действие на черния чай се съдържат и в зеления, но в значително по-големи количества. 

Защо да пием повече зелен чай? Прочетете статията до край и сами ще се убедите в ползите, които ни предлага!


1.
 Съдържа здравословни биоактивни съединения

Зеленият чай е нещо повече от хидратираща напитка.

Той е богат на полифеноли - естествени съединения, които имат редица ползи за здравето, като например намаляване на възпалението и подпомагане на борбата с рака.

Зеленият чай съдържа катехини - естествени антиоксиданти, които могат да намалят образуването на свободни радикали в тялото, предпазвайки клетките и молекулите от увреждане. Тези свободни радикали играят важна роля при стареенето и много видове заболявания.

Зеленият чай също има малки количества минерали, които са полезни за здравето.

 

 2. Може да подобри мозъчната функция

Зеленият чай може да подобри мозъчната функция, настроението, бдителността и времето за реакция и памет.

Ключовата активна съставка е кофеинът, той блокира инхибиторния невротрансмитер, наречен аденозин. По този начин се увеличава изстрела на неврони и концентрацията на  допамин и норепинефрин. В резултат на което ставаме по-осъзнати, бдителни и фокусирани.

Благодарение на това, че зеленият чай не съдържа толкова много кофеин, колкото кафето, се избягват страничните „нервни“ ефекти.

Кофеинът обаче не е единственото стимулиращо мозъка съединение в зеления чай. Съдържанието на L-теанин води до повишаване на допамина и производството на алфа вълни в мозъка, които отговарят за състоянието на покой и яснота. Повишеното производство намалява усещането за страх, безпокойство и тревога.

Комбинираното действие на кофеина и на l-теанина намалява тревожността, повишава паметта и вниманието и активира работната памет. Установено е, че разделното приложение на което и да е от двете веществата има по-малко въздействие.

 

 3. Помага при сваляне на килограмите

Според изследвани екстрактът от зелен чай може да увеличи изгарянето на мазнини и да ускори метаболизма.

Многобройни проучвания доказват, че кофеинът, който се съдържа в зеления чай, подпомага изгарянето на мазнини по време на тренировка и подобрява изпълнението на упражненията.

Кофеинът подобрява физическата работоспособност, като мобилизира мастните киселини от мастната тъкан и ги преобразува в енергия. Повишаването на физическите показатели може да достигне приблизително 11-12%.

Според друго проучване, чаените катехини увеличават изгарянето на мазнини както по време на тренировка, така и по време на почивка с около 3-4% до 8%.

Въпреки че проучванията не са категорични, доказателства сочат, че стимулиращият метаболизма ефект се запазва в дългосрочен план.

 

4. Може да предотврати развитие на диабет.

Зеленият чай може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на кръвната захар.

Според проведи проучвания хората, които редовно пият зелен чай могат да намаляват риска от развитие на захарен диабет тип 2 с приблизително 42%.

Освен това, зеленият чай може да помогне на хората, които вече са диагностицирани с диабет, тък като регулира нивата на кръвната захар и намалява нивата на инсулин на гладно. Предполага се, че заслугата е на антиоксидантната активност на полифенолите и полизахаридите, които се съдържат в зеления чай.

Смята се също, че те понижават холестерола и регулират кръвното налягане.

 

5. Полезен за кожата

Зеления чай има антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Благодарение на катехините, зеленият чай успешно може да се пребори с развитието и появата на акне и мазна кожа.

В резултат на антиандрогенните си свойства, нивата на липидите, които са отговорни за свръхпроизводството на себум, се понижават. Чрез намаляване на себума се предотвратява запушването на порите и развитието на бактерии, така може да се забави или спре развитието на акне.

Също така, пиенето на зелен чай и прилагането му върху кожата може да помогне в забавянето на процеса на стареене.

Проведено проучване показа подобрение на еластичността на кожата при участници, лекувани с комбиниран режим на локален и орален прием на зелен чай.

 

В магазините на Балев Био Маркет може да откриете голямо разнообразие от различни видове зелен чай. А за по-голямо удоволствие можете да си изберете и подходяща бамбукова чаша.

В Балев Био Маркет ще намерите всякакви органични храни и био продукти без изкуствени добавки, подсладители, оцветители и консерванти.

 

 

Photo by Tijana Drndarski from Pexels