Защо да изберем органична храна?

1. Коя храна е органична?

Органична храна са всички зеленчуци, плодове, яйца, мляко и месо, които се произвеждат:

  • Без синтетични (изкуствени) пестициди, хербициди и торове. Земеделските производители могат да използват естествени пестициди, одобрени за биологично производство на храни.
  • Без генетично модифицирани организми (ГМО)
  • Без антибиотици или хормони на растежа
  • Без облъчване или йонизиращо лъчение (начин за запазване на храната с радиационна енергия)

 

 2. С какво органичната храна е по-добра от конвенционалната?

Начинът, по който се отглежда храната, която консумирате, може да окаже голямо влияние върху вашето психическо и емоционално здраве, както и върху околната среда.

Това, което прави органичните храни по-добра алтернатива, е наличието на голям брой  полезни хранителни вещества -  с до 50% повече от традиционните, според резултати от европейско проучване.

Био храните съдържат по-малко пестициди. Въпреки че се считат за безопасни в количествата, използвани за конвенционално земеделие, здравните експерти предупреждават за потенциалните вреди от многократното излагане.

Според проучване от 2016 г. органичните месни и млечни продукти могат да имат около 50% повече омега-3 мастни киселини, отколкото традиционно произведените продукти.

Според друго проучване, една трета от анкетираните са посочили, че био храната има по-добър вкус, спрямо конвенционалната.

Екологичните стандарти при производството на органични храни са предназначени да сведат до минимум отрицателно влияние на химикалите върху околната среда, използвани при конвенционалното земеделие.

 

3. За какво да внимаваме?

Уверете се, че био продуктите, които купувате са сертифицирани. Контролът на качество при тях е много стриктен и ви гарантира, че изискванията за органично отглеждане са спазени.

Избирайте храни, които съдържат минимум 70% органични съставки. Всичко под този процент не отговаря на стандартите за био продукт. Проверете съдържанието на останалите проценти – възможно е те да съдържат химикали и консерванти.

Винаги, когато можете, купувайте 100% органични продукти.

 

Woods Foods произвеждат едни от най-добрите органични храни.

Продуктите им са 100% екологично чисти с напълно доказано качество и произход. Производството им е съобразено с всички изисквания и снабдено с високотехнологично оборудване за преработване на месото. С гаранция за спазването на най-високи хигиенни стандарти.

Фермата, в която се отглеждат животните е със сертификат за биологично животновъдство No 01/BG1005/00047/18.

Всички животни, от които произвеждат своите продукти, са със стриктен произход, от собствена ферма и живеят в естествения хабитат на Странджа планина. Свободното пасищно отглеждане, което осигуряват на животните, е много важно условие за здравето им, удължава живота и продуктивността им. При отглеждането не се използват ваксини, антибиотици, хормони и други подобни препарати. В пасищата на Странджа планина, където отглеждат животните, не са влагани торове и химикали. А в радиус от 70км няма промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда.

Няма други производители на храна, които да отглеждат животните си толкова грижливо. Те влагат любов и човешко отношение, което прави продуктите им едни от най-качествените на българския пазар.


Консумацията на екологично чиста храна повишава стандарта и качеството на живот.
Рискът от заболяване от рак значително намалява с увеличаване приема на органична храна. А всички искаме добро здраве, нали?

Поставете здравето си на първо място – обърнете внимание на това, което ядете. Осигурете по-добро утре на вас и вашето семейство!

 

Photo by Mike Mayer on Unsplash