Водораслите - новата тенденция в здравословното хранене

Докато в азиатската кухня морските водорасли са част от менюто от хиляди години, едва наскоро тяхното приложение придоби популярност и сред нас. Специалистите по здравословно хранене, все по-често говорят за водораслите като източник на полезни вещества и ги определят като една от най-благоприятните за организма храни. А, освен това са и вкусни!
Представяме ви ползите, които можете да извлечете от тази екзотична храна.

Чудесно средство за отслабване. Ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на фибри ги прави идеалната храна, която да включим в менюто си, когато искаме да свалим излишните килограми. Водораслите са високо хранителни и засищат организма, което спомага избягването на висококалорични храни.

Източник на протеин. Водораслите съдържат всички 9 от основните аминокиселини  - те са източник на т.нар. „пълноценен протеин“, който предпазва организма от токсини и засилва имунната система. Освен това, подпомага за потискането на апетита и кара тялото изгаря повече калории в процеса на храносмилане.

Богати на полезни вещества. Водораслите съдържат високи нива на калий, калций, желязо, витамин А, С и К, селен и магнезий - изключително полезни за човешкия организъм. Освен това, морският деликатес е естествен източник на йод - хранително вещество, което липсва при повечето други храни.

Подходящи за вегетарианци. Витамин В12 липсва при повечето растителни храни, водораслите обаче имат високи нива на съдържание на хранителното вещество, което ги прави чудесни за консумация от вегетарианците и е още едно доказателство за благоприятното им въздействие върху човешкия организъм.

Повишава енергията. Водораслите са добър източник и на витамин В. Това хранително вещество играе ключова роля за превръщането на храната в енергия, осигурявайки необходимото „гориво“, което ни кара да се чувстваме жизнени.


Водораслите имат редица полезни свойства - за очите, косата, зъбите и кожата, а рецептите, в които можете да ги включите са безброй – към супи, салати, със зеленчуци и други.


От къде можете да си набавите водорасли? Балев Био Маркет предлага голямо разнообразие от сушени морски водорасли. Разгледайте техните предложения и изберете тези, които отговарят на вкусовите ви предпочитания.

 

 

Photo by The Creative Exchange on Unsplash