Витамините, минералите и тяхната роля за организма

Витамините и минералите са основни хранителни вещества, тъй като са необходими за правилното протичане на различни просеци в организма и неговото нормално функциониране. Те се включват в обмяната на веществата на тялото, участват в процеса на разтеж и развитие на организма и поддържат биохимичния баланс при възрастните. Благодарение на тях храната се превръща в енергия, те помагат да се засилят костите, да се лекуват рани и да се засили имунната система.

Постоянният прием на витамини и минерали е в основата за правилното функциониране на организма, а най-добрият начин да получите достатъчно количество от необходимите витамини и минерали е чрез балансирано хранене.

Най-важните хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на организма са:

Витамин А – организмът се нуждае от витамин А, за да поддържа имунната система, здравето на очите и на червените кръвни телца.

Витамини от групата В – те помагат на организма да трансформира храната в енергия и да я използва по-ефикасно.

Витамин С – той помага на тялото да произвежда колаген - тъканите се възстановяват по-бързо и спомага за заздравяването на раните. Освен това, действа като антиоксидант, което защитава клетките от увреждания.

Витамин D – помага за абсорбирането на калция в тялото, регулира разтежа на клетките, поддържа имунната система и намалява възпаленията.

Витамин К – спомага на костите да усвоят ефективно калция.

Витамин Е – антиоксидант, който играе важна роля за подсилвнето на имунната и нервната система.

Минералите помагат за производството на протеин в организма, стимулирането на разтежа, пречистването на кръвта, здравяването на костната система, възстановяването на увредените клетки и транспортирането на кислород.

Тялото се нуждае от най-малко 30 вида хранителни вещества, но не може да синтезира или да произвежда самостоятелно всички от тях в достатъчни количества. В такъв случай, жизннено важно за организма е, те да се набавят чрез храната или чрез хранителни добавки.

Суперхрани за здраве и красота предлагат голямо разнообразие от хранителни добавки от естествени или органични съставки.

 Photo by Adam Nieścioruk on Unsplash