Топ 9 най-здравословни храни

Днес, все по-голяма част от храните, които се предлагат на пазара са силно преработени, с високо съдържание на калории, добавена захар и транс-мазнини.

Това неминуемо се отразява негативно на нашето здраве.

Консумацията на нездравословни храни може да повиши риска от някои хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания, инсулт и рак.

Освен това може да понижи енергията и да окаже неблагоприятен ефект върху настроението.

Не всичко обаче е загубено!

Поддържането на балансирана и здравословна диета може да помогне за намаляване на евентуалните последици, както и да осигури многобройни ползи за здравето.


Ето кои са топ 9 на най-здравословните храни

 

1. Месо

Месото е изключително полезно за здравето на мускулите и костите, за намаляване на апетита, повишаване на метаболизма и за усвояване на желязото.

За да се увеличат максимално ползите и да се сведат до минимум рисковете, чудесна идея е да се консумират пресни меса от здрави, естествено отглеждани животни. И обратно, добре е да се ограничи приема на преработени меса, свързан с различни здравословни проблеми.

Естествената диета на животните значително подобрява хранителния профил на месото. То съдържа:

  • Повече омега-3 и по-малко омега-6.
  • Много повече конюгирана линолова киселина (CLA), която може да намали телесните мазнини и да увеличи чистата маса.
  • Повече витамин А, витамин Е и клетъчният антиоксидант глутатион.

Това го прави много по-здравословно и по-питателно.


При изборa на месо ние се доверяваме на Woods Foods.

Животните, които отглеждат пасищно, прекарват целия си живот в среда близка до ествествената им, хранят се само с тревата от необработвани от човешка ръка поляни и се радват на свеж въздух.

Така от Woods Foods гарантират чисто и вкусно месо, получено по един изцяло природосъобразен начин.  А продукция от свободно отглеждани животни е по-вкусна и биологично по-пълноценна за човешкия организъм.


2. Риба

Рибата е изключително здравословна храна.

Тъй като е богата е на висококачествени протеини, различни основни хранителни вещества и омега-3 мастни киселини, рибата насърчава здравето на сърцето и мозъка.

Омега-3 мастните киселини са особено важни за превенцията на сърдечни заболявания, както и за подобряване на психичното здраве.

Всъщност консумирането на мазни риби като сьомга и риба тон 1-2 пъти седмично е свързано с по-ниски нива на депресия.

Макар че някои риби могат да съдържат високи нива на замърсители, като живак, ползите далеч надхвърлят всякакви потенциални рискове.

 

3. Яйца

Яйцата са сред най-здравословните храни на планетата.

Макар че са с високо съдържание на холестерол, консумацията им не оказва неблагоприятно влияние върху холестерола в кръвта.  Всъщност консумацията на яйца променя LDL холестерола от малък, плътен (лош) до голям (добър), като същевременно увеличава „добрия“ HDL холестерол.

Яйцата също са богати на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които са изключително полезни за здравето на очите и могат значително да намалят риска от катаракта и дегенерация на макулата.

Освен това са изключително засищащи и могат да насърчат по-ниския прием на калории.

Начинът, по който се приготвят яйца обаче, може да повлияе на общите им ползи. Поширането и варенето се считат за най-здравословните методи за готвене.

 

4. Зеленчуци

Зеленчуците са богати на фибри, антиоксиданти и хранителни вещества, които са много важни за нашето тяло.

Всъщност зеленчуците са сред най-концентрираните източници на хранителни вещества в света. Те са здравословни, засищащи, нискокалорични и осигуряват разнообразие към диетата.

А консумацията им е свързана с по-нисък риск от рак, диабет и сърдечни заболявания.

За поддържане на доброто здраве е препоръчително е да се ядат зеленчуци всеки ден.


5. Плодове

Подобно на зеленчуците, плодовете са свързани с различни ползи за здравето и намален риск от хронични заболявания.

Те са вкусни, богати са на фибри, антиоксиданти и витамин С, имат ниска енергийна плътност и с тях е почти невъзможни да се преяде.

Въпреки че плодовете са сред най-здравословните храни, които можете да намерите, ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, е добре да намалите приема си до 1-2 бр. на ден и да изключите бананите и гроздето.

 

6. Ядки и семена

Ядките и семената съдържат много основни хранителни вещества и са особено богати на витамин Е и магнезий.

Въпреки високата енергийна плътност и съдържание на мазнини, включването на ядки в диетата е свързано с подобрена чувствителност към инсулин, по-ниско телесно тегло и подобрено здраве.

Ядките обаче са с високо съдържание на калории и могат да попречат на загубата на тегло при някои хора. Затова се препоръчва умерена консумация.

 

7. Клубени /Коренови грудки/

Клубените и кореноплодните са добри примери за здравословни храни с високо съдържание на въглехидрати, които осигуряват разнообразни полезни хранителни вещества.

Кореноплодните зеленчуци като картофи и сладки картофи са здравословни, питателни и много засищащи.

Нишестените клубени като картофите съдържат здравословен вид фибри, известни като устойчиво нишесте, което може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на глюкоза в кръвта. Също и да подобри здравето на чревната флора и да намали възпаленията в червата.

Въпреки че са полезни, те имат много високо съдържание на въглехидрати, главно нишесте, и предотвратяват метаболитната адаптация, необходима за извличане на пълните предимства на диетите с ниско съдържание на въглехидрати.

 

8. Мазнини и масла

Допълнете диетата си с някои здравословни мазнини и масла, като зехтин и рибено масло.

Добавките с рибено масло са сред най-добрите източници на омега-3 и витамин D. Ако не харесвате вкуса, можете да ги купите под формата на капсули.

За готвене при висока температура е най-добре да изберете наситени мазнини като кокосово масло или краве масло. Липсата на двойни връзки ги прави по-устойчиви на висока температура

Зехтинът също е отлично мазнина за готвене, докато екстра върджин зехтинът е чудесен като дресинг за салата. И двете са свързани с намален риск от хронично заболяване.

 

9. Млечни продукти с високо съдържание на мазнини

Пълномаслените млечните продукти са богати на наситени мазнини, калций и други хранителни вещества.

Млечните продукт от крави, отглеждани на пасища и хранени с трева, имат повече омега-3 мастни киселини и до 500% повече конюгирана линолова киселина (CLA).

Също са много по-високи в мастноразтворимите витамини, особено витамин К2, изключително важно хранително вещество за регулиране на метаболизма на калция и подпомагане здравето на костите и сърцето.

За разлика от пълномаслените, при нискомаслените или обезмаслени млечни продукти тези здравословни мазнини и мастноразтворими витамини не присъстват. Освен това те често са заредени със захар, за да компенсират липсата на вкус, причинена от премахването на мазнините.

Въпреки високото съдържание на калории, пълномаслените млечни продукти са свързани и с намален риск от затлъстяване.

Съществуват и някои доказателства, че млечните мазнини могат да намалят риска от диабет с до 62%.

 

 

 

Photo by Jane D. from Pexels