Танцуването на пилон като вид спорт

Танцуването на пилон е изкуство, което комбинира в себе си по необикновен начин танц и гимнастика.

То е световно признато като вид фитнес програма, която тренира едновременно цялото тяло, както и отделни мускулни групи, които не могат да бъдат развити при стандартни фитнес упражнения.

Танцуването на пилон е забавен, предизвикателен и много женствен начин за поддържане на идеална форма. Освен това, то действа тонизиращо, допринася за постигането на по-добра стойка, повишава самочувствието, учи на рядка пластичност и красота на движенията.

В самия танц, освен акробатика и аеробика, има и много емоция, грация и еротика.

Pole dance е специфичен танц, чийто произход се губи в лабиринта на историята. За него се говори, че е създаден в индийските улички, след това е пренесен в цирка и в театралните представления. Това е танц с порочно минало от 80-те години, когато канадските стриптийз клубове буквално са кипели от страст и накрая той се е превърнал в гимнастика през 21-ви век.

 

Но какво всъщност е Pole dance – дали е акробатичен танц, фитнес направление или спорт с главна буква?

Pole Dance е забавен, предизвикателен и много женствен начин за поддържане на идеална форма.

Pole dance – направление в спорта, с елементи на танц, гимнастика и акробатика. Умело съчетание на сила, гъвкавост, елегантност и координация по един динамичен и забавен начин. Pole dance предлага тренировка на цялото тяло, комплексно, всеки мускул участва при изпълнението на упражненията. Освен това разкрива грацията и сексапилът, които всяка една жена притежава. Посредством силови упражнения, използвайки собствената си тежест се изграждат мускулите, по най-хармоничен начин, тялото придобива гъвкавост, чувството за баланс и добра координация на тялото в пространството се усилва, силата многократно се увеличава. Всичко това съчетано в танц, променя представите за скучни тренировки във фитнеса или дългото бягане в парка.

Важно е да уточним, че Pole Dance и стриптийз са две напълно различни понятия. За щастие, днес все повече хора не споделят възприятието, че понятието Pole Dance e еквивалентно на стриптийз. Ако през 2008 година тези, които са се занимавали с танци на пилон, са били автоматично възприемани като момичета с непристойно поведение в морално отношение от стриптийз барове, то сега асоциацията е коренно различна.

Като основно доказателство, подкрепящо това твърдение, се явяват професионалните спортни зали, в които се провеждат танци на пилон, както и сериозните шампионати по танц на пилон на различни нива.

Отдайте се на този вид спорт без предразсъдъци и ще видите страхотните резултати, които се постигат!

 

 

Photo by David Hofmann on Unsplash