Спортното облекло и тренировките

„Dress for success” или „Обличай се в името на успеха“ е позната фраза, която вече не се използва само в бизнеса – употребата ѝ в контекста на спорта става все по-честа.

 Спортните активности влияят добре върху физическия и духовен тонус на човека и много хора започнаха целенасочено да спортуват. Вследствие на това се създаде цяла индустрия, чиято цел е да задоволи потребностите на хората от подходящо облекло за тренировки. Тенденцията спортното облекло да се налага като мода, се развива от няколко години. И през 2018г. това течение продължава да се развива като лъскав, минималистичен и луксозен тренд, достатъчно развит да роди нови интерпретации, които размиват границите между ежедневното и активното облекло. 
Всичко стартира с удоволствието, което ни дава спорта и позитивното отношение към малките неща. Спортната мода израсна и с нея се появиха безкрайните комбинации между стил и удобство. Дизайнери непрекъснато търсят най-подходящите кройки, материи за различните спортове и успяха да наложат новите тенденции сред активно спортуващите. Наблюдава се тенденция, при която доста от известните брандове пускат на пазара и спортни колекции. Също така от тази спортна вълна са повлияни и доста известни личности като например Бионсе, която пусна на пазара спортна марка. Вниманието, което се отделя на екипировката не е случайно – комфортът по време на тренировка създава допълнителна мотивация при спортуващите и е много важна предпоставка за постигането на добри резултати. Визията на спортното облекло е особено важно за хората, които са превърнали спортуването в начин на живот, тъй като чрез него те изявяват и своята индивидуалност.

 Предлагането на пазара е доста голямо и е трудно да се избере най-подходящото облекло. Трябва да се насочим към облекло, което е подходящо за спорта, който сме избрали да практикуваме. Спортният екип трябва да бъде удобен и да носи необходимата доза самочувствие на притежателя си.

Има някои важни фактори при избора на спортно облекло, които трябва да се вземат под внимание.

Модел

Максималната практичност е водеща в дизайна на спортните дрехи. Облеклото не бива да затруднява характерните движения и трябва да предпазва от контузии. Например, при езда или колоездене е неподходящо да се облекат широки и свободни панталони, които ще пречат и даже могат да предизвикат инциденти. При тези случаи са по-удачни прилепналите клинове. Както също и при йога, пилатес и фитнес. Ръцете там трябва свободно да се движат, и затова като горнище се препоръчва ползването на потници или спортни сутиени.

Визия

Много от спортните брандове се възползваха от тенденцията последните години за пренасяне на спортни елементи в ежедневната мода и така направиха доста успешни колекции. Важно е човек да има самочувствие, докато спортува и един от факторите за това е да изглежда добре по време на тренировка. Затова е хубаво моделите и цветовете на спортния екип да се подберат съобразно индивидуалния вкус и при отчитане на последните модни тенденции. Да, и при спортните дрехи има мода, но не се тревожете – много рядко има драматични дизайнерски нововъведения, а и производителите са се погрижили да задоволят широк спектър от вкусове.

При всички случаи, ако сте начинаещ в някой спорт или като цяло нямате голям опит във физическите активности, не се хвърляйте да купувате веднага професионален екип. Първо намерете заниманието, което Ви доставя удоволствие и удовлетворява вашите нужди и изисквания, установете мястото, което има атмосфера, подходяща за Вас, и чак тогава подберете екипи.

 Снимка: unsplash.com