Приготвяне на безглутенова и здравословна пица

Възможно ли е приготвянето на безглутенова и здравословна пица?

Отговорът е да!

Времето, прекарано в домашна уютна обстановка заедно със семейството ни предразполага по-често да експериментираме в кухнята и да потърсим нови и интересни рецепти, както и подходящи продукти за тяхното изпълнение.

Все по-голяма част от хората започват да обръщат внимание на това с какво се хранят. Защото здравословната храна е източник не само на добро здраве - няма нищо по-хубаво от приготвената с качествени продукти храна, съчетана с регулярни спортни занимания.

Много разпространен начин на хранене е диетата без глутен. Хората с непоносимост към глутен и тези, които искат да премахнат протеина за по-здравословен хранителен режим, обикновено преминават към безглутенова диета.

Единственото решение в този случай е внимателното подбиране на храните, които се консумират. Тези, които спазват такава диета, трябва да обръщат специално внимание на етикетите на определени продукти. Някои съставки са очевидни, но някои са завоалирани като малц (прави се от ечемик) и хидролизиран растителен протеин (често съдържа пшеница). Овесът не съдържа глутен, но може да увеличи симптомите като коремна болка, подуване на корема и диария.

Без никакво съмнение първото, което трябва да направим, за да бъде нашата пица здравословна и безглутенова, е да променим начина на приготвяне на тестото. Този тип хранене изисква внимание към всеки продукт, който използвате в процеса на приготвянето на храна.

Именно затова здравословните магазини като Балев Био Маркет разполагат с голям брой алтернативни безглутенови продукти, включително и на хлебни изделия. Често те се приготвят от картофено и оризово брашно вместо пшеничните продукти. Един от най-новите продукти, който добавят към богатия си асортимент е Био смес за тесто за пица без глутен! Готовата смес значително ще намали времето за приготвяне и ще ви улесни, особено ако за първи път приготвяте пица.

Сместта е производство на бранда Bauckhof - бързи и лесни продукти за приготвяне. Те са вкусна алтернатива на пшеничени продукти от биодинамично земеделие. Основана е през 1969 г. от малка група земеделски производители. Те са едни от първите производители на органични храни в Германия.

Днес присъстват както на вътрешния, така и на външния пазар за здравословни храни с няколко собствени мелници. Марката предлага органични продукти като брашно, зърнени култури и готови миксове за печене. Също така и безглутенови продукти.

В състава на био сместа за тесто се включват: пълнозърнесто оризово брашно, царевично брашно, оризово брашно, бакпулвер (набухвател: натриев бикарбонат, регулатор на киселинността: калиев тартарат, царевично брашно), смлени люспи индийски живовляк (хуск), оризов сироп на прах, квас от киноа на прах  (брашно от киноа*, оризово брашно*, стартерни култури), морска сол.

Продължителността на изпичане е между 15-20 минути.

Можете да разгледате продукта тук

Ако сте на безглутенова диета, или просто много обичате пица, но не си позволявате често това удоволствие, този диетичен вариант е за вас! Става много вкусна и не се различава много от обикновената пица.

Бон Апети!

 

Photo by Pinar Kucuk on Unsplash