Най-важните минерали за жените

Всяка дама знае, че за да е здрава, всеки ден трябва да доставя на организма си необходимите му витамини и минерали.

Нуждите на по-нежната половинка на света са по-различни, в сравнение с тези на по-силната половинка.

Във всеки един етап от живота си жената има нужда от различен вид витамини и минерали, а тази нужда се засилва, когато сме изложени на стрес, умора, здравословни проблеми.

Затова, когато става дума за специфичните потребности на женския организъм от хранителни вещества, съвсем не става дума за капризи, а за въпроси, касаещи цялостното здраве на дамите и качеството им на живот.

 

Кои са безусловно необходимите минерали и микроелементи?

  • Калций – основно за изграждане на костите, ставите, зъбите, но макар и в минимални количества – за още много жизнени дейности. Достатъчните му нива от най-ранна възраст са залог за добро здраве на костите, плътност и устойчивост на счупване след 50-те години. При недостиг организмът си го набавя точно от тях. Нуждите се завишават при бременност и кърмене.

 

  • Желязо – включва се в хемоглобина на кръвта. Осигурявайки снабдяването с кислород на клетките и тъканите, то на практика обуславя множество биохимични реакции. Липсата му води до анемии и системни заболявания. Рисковете от недостиг са особено големи след раждане, аборти, операции, но и след всеки по-обилен цикъл.

 

  • Магнезий – участник е в много обменни процеси, подкрепя работата на мускулите и нервите, сърдечносъдовата система, оптимизира кръвното налягане, осигурява якостта на костите и пази от остеопороза.

 

  • Цинк – за него знаете, че е важен за красива, жизнена кожа, здрави нокти и силна коса. Но от цинк се нуждае цялата възпроизводствена система, костите и съединителните тъкани.

 

Безусловно са ви необходими още селен, йод , мед, манган, хром, калий, молибден, фосфор.

 

Как да си ги набавяте?

По-най-естествения начин – чрез разнообразна, балансирана храна с минимална, щадяща обработка и много пресни зеленчуци и плодове, както и чрез определени хранителни добавки.

Изследванията на кръвта са задължителни при проблемен цикъл, бременност и всяко отклонение от нормалното ви здравословно състояние. Те ще помогнат на лекаря ви да определи какви хранителни добавки е добре да приемате, защото всеки от минералите има нужда за пълноценното си усвояване от  определени витамини, други минерали или биоактивни съставки.

Да се грижите за здравето си е много по-лесно, отколкото да се борите за възстановяването му.

 

Photo by averie woodard on Unsplash