Кокосовият орех – Дървото на живота. Какви са ползите от консумацията на кокосови продукти?

Кокосовият орех е екзотична храна, която присъства в менюто на мнозина привърженици на здравословното хранене.

И с основание - приложенията му в кухнята са хиляди, а ползите от консумацията му – безброй!

Чудесно се вписва в менюто на тези, които спазват нисковъглехидратни, палео и безглутенови диети, на тези, които изключват ядките от диетата и на всички любители на кокоса, които водят здравословен начин на живот.

Специфичният тропически, леко сладникав вкус на кокосовия орех е несравним, а в зависимост от нашите предпочитания можем да го консумираме суров или пък сушен.

А производните му продукти – кокосовото мляко, кокосовата вода и кокосовото масло ни позволяват да се насладим на уникалните му хранителни свойства и вкусови качества по други, още по-интересни начини.  
 
НО, какви са ползите от консумацията на кокосовите продукти?

Кокосово масло

Кокосовото масло е с високо съдържание на MCT- вид средноверижни мазнини, които тялото ни метаболизира по различен начин от повечето други мазнини. Консумацията на MCT носи много ползи за здравето:

  • Използват се от тялото като източник на енергия и насърчават изгарянето на мазнини.
  • Намалят чувството за глад и съкращават приема на калории.
  • Спомогнат за намаляване на вредните мазнините в корема.
  • Осигуряват енергия на мозъка и могат да предпазят от болести като епилепсия, Алцхаймер и други.
  • Повишават HLD (добрия) холестерол в кръвта и могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Не забравяйте! Кокосовото масло е висококалорично, затова консумирайте умерено!
За да извлечем максимални ползи е необходимо да изберем органично, необработено кокосово масло, а не рафинирани версии.
Органично кокосово масло на добри цени можете да намерите в магазините на Балев Био Маркет.

 

Кокосово мляко

Подобно на кокосовото масло, кокосовото мляко се извлича от месестата част (ядливата ядка) на кокосовия орех. Затова и при него съдържанието на МСТ е високо, благодарение на което може да подобри здравето на сърцето, да помогне за намаляване на апетита и намаляване на приема на калории, да увеличи разхода на калории и изгарянето на мазнини (поне временно).

Освен това е добър източник на хранителни вещества.
 

  • Мазнини
  • Протеин
  • Въглехидрати
  • Фибри
  • Витамин С
  • Фолат
  • Желязо
  • Магнезий
  • Калий
  • Мед
  • Манган
  • Селен

Кокосовото мляко обаче също е висококалорична храна. Около 93% от калориите му идват от мазнини, включително наситени мазнини (MCT).
Затова, за да извлечете максимални ползи от консумацията му, включете умерени количества в диетата си.


Кокосова вода   

Кокосовата вода се образува естествено в плода. Тя представлява сокът, намиращ се в центъра на зеления, неузрял кокосов орех.

Съдържанието ѝ на вода е 94%, а количеството мазнини е минимално. Съдържанието ѝ на хранителни вещества също е по-малко, сравнено с кокосовото мляко.

 

 

Кокосова Вода (240г.)

Кокосово Мляко (240г.)

Калории

46г

552г

Въглехидрати

13г

Фибри

Протеин

Витамин С

10% от ПДП

11% от ПДП

Магнезий

15% от ПДП

22% от ПДП

Манган

17% от ПДП

110% от ПДП

Селен

 

21% от ПДП

Желязо

 

22% от ПДП


Кокосовата вода е сравително нискокалорична, добър източник е на фибри, витамин С и други важни минерали.

Съдържа антиоксиданти, които модифицират свободните радикали и така се намалява риска от оксидативен стрес.

Според непотвърдени проучвания, кокосовата вода може да подобри контрола на кръвната захар. Също така е добър източник на магнезий, който може да повиши чувствителността към инсулин.

Още за ползите от кокосавата вода, вижте тук: Полезните свойства на кокосовата вода

Кокосово брашно

Кокосовото брашно е уникална алтернатива на пшеничното брашно.
Едно от основните му предимства е - липсата на глутен. Това го прави идеално за консумация от хората, страдащи от глутенова непоносимост и пшенична алергия.

Също така, кокосовото брашно е естествено без зърнени култури, което го прави популярен избор за тези, които спазват палео диета.

Богато е на разнообразни хранителни вещества, включително здравословни мазнини, растително желязо и фибри.

Всъщност 30 грама кокосово брашно осигуряват 40% от дневната стойност за фибри. Сравнено с пълнозърнестото или универсалното брашно, това е 3 до 10 пъти повече.

Благодарение на високото съдържание на фибри, кокосовото брашно може също да е от полза за храносмилането и да намали възпалението и симптомите, свързани с чревни разстройства.

Освен фибри, кокосовото брашно е богато и на протеин, това го прави подходящо за консумация от хора, които искат да свалят излишните килограми и да намалят апетита.

Не на последно място кокосовото брашно е вкусно, което го прави подходяща алтернатива на стандартните брашна.

Подходящите за вас кокосови продукти, без изкуствени добавки, подсладители, оцветители и консерванти можете да откриете в Балев Био Маркет.

 

Photo by cottonbro from Pexels