Какво представлява Флекситарианска диета?

През 2008 г. Доун Джаксън Блатнър, диетолог и нутриционост, издава книгата „The flexitarian diet“ и скандализира вегетарианската общност. Терминът „flexitarianism“, който може да бъде открит и в Оксфордския речник, е комбинация от думите „flexible“ и „vegetarianism“ – гъвкаво вегетарианство. Диетата бързо набира популярност и за разлика от всички нас, които без да знаят, са флекситарианци, последователите й припознават в нея цяла житейска философия.

Флекситарианската диета представлява хранителен режим, в който се препоръчва да се консумира колкото се може повече растителна храна и по-малко месни продукти. Тази диета ще ви помогне да свалите излишни килограми и да извлечете всички ползи, които носи вегетарианството, без да се откажете напълно от месото.

За ползите от флекситарианската диета може да се говори много. Редица изследвания я посочват като начин за предпазване от развитието на диабет, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания. Смята се още, че последователите на диетата живеят средно с по 3.6 години повече от останалите хора.

Основни принципи на флекситарианството:

  • Предимно плодове, зеленчуци, бобови култури и пълнозърнести храни
  • Повече растителни източници на протеини, отколкото животински
  • Месо, риба, яйца и млечни продукти от време на време
  • Най-малко обработени форми на храните
  • Ограничаване на добавената захар и сладкишите

Примерно седмично меню:

Понеделник

Закуска: овесени ядки с ябълки, мляно ленено семе и канела

Обяд: зелена салата със скариди, царевица, черен боб и авокадо

Вечеря: супа от леща с пълнозърнест хляб и зеленчукова салата по избор

Вторник

Закуска: тост с авокадо и яйца

Обяд: Бурито купа с кафяв ориз, боб и зеленчуци

Вечеря: спагети от тиквички с доматен сос и бял боб

Сряда

Закуска: кокосово кисело мляко с банани и орехи

Обяд: пълнозърнеста питка с хумус и зеленчуци

Вечеря: сьомга на скара, печен сладък картоф със зелен фасул

Четвъртък

Закуска: смути от неподсладено бадемово мляко, спанак, фъстъчено масло и замразени плодове

Обяд: салата „Цезар“ с леща и доматена супа

Вечеря: печено пиле с киноа и карфиол на скара

Петък

Закуска: обикновено кисело мляко с добавени горски плодове и тиквени семки

Обяд: рулца с различни зеленчуци и фъстъчен сос

Вечеря: яхния от леща и зеленчукова салата по избор 

Събота

Закуска: яйца на очи със сотирани зеленчуци и плодова салата

Обяд: сандвич от пълнозърнест хляб с фъстъчено масло и горски плодове

Вечеря: бургери с черен боб, авокадо и сладки картофи

Неделя

Закуска: тофу със зеленчуци и подправки по избор

Обяд: салата от киноа със сушени боровинки, ядки пекан и фета сирене

Вечеря: пълнени камби с пуешко месо и зеленчукова салата по избор

 

Вижте тук пълния списък на топ диетите за 2019 година!

 

 

Photo by Louis Hansel on Unsplash