Какво е Crossfit и къде можем да го практикуваме?

Днес ще ви разкажем какво представляват Crossfit тренировките, как ни влияят и разбира се къде може да ги практикуваме под стриктното наблюдение на висококвалифициран инструктор.

Crossfit е система за трениране, която предизвиква не само тялото, но и духа, развивайки основните физически качества: сила, издръжливост, мобилност, бързина, баланс, експлозивност, точност. Тренировките са кратки, но интензивни и съчетават разнообразни елементи от три вида спорт – вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика.

Този тип спорт е за хора, които търсят динамика и разнообразие. Този метод на трениране е особено застъпен в подготовката на състезатели от най-различни спортове, защото стои изключително далеч от понятието „рутина“.

Тренировките могат да се използват, както за поддържане на тегло, така и покачване или понижаването му. Една типична кросфит тренировка се състои от няколко части:

1. Динамична загрявка - съвкупност от упражнения ,целящи да подготвят тялото за същинската част.

2. Следва силов блок - най-често от основни силови движения като: мъртва тяга, клек ( различни видове), обръщане, изхвърляне, тласкане и още много други. Тези упражнения спомагат за силата и цялостната кондиция на тялото.

3. Идва ред на същинската част, която е съставена от упражнения, изпълнени с различна степен на интензивност - натоварват  цялостно тялото. Този тип натовареност повишава възможността на белите дробове да приемат и обработват кислорода, развива се мускулеста физика с нисък процент подкожни мазнини.

4. В последната фаза се прави разпускане и разтягане на мускулатурата, с което се дава начало на по-бързото възстановяване на тялото.

 

Плюсовете на Crossfit тренировките

  • научават се нови, интересни движения, упражнения и активност;
  • това са наистина интензивни тренировки и ако търсите предизвикателства те могат да ви ги осигурят, както и това да се чувствате заредени с енергия;
  • активностите в този спорт могат да бъдат в помощ на всички спортове като кондиционна подготовка и средство за подпомагане на подвижността на атлетите.

 

Crossfit е за вас, ако:

  • Имате силна воля и желание да постигате резултати
  • Обичате да се чувствате като част от обществото
  • Обичате разнообразните тренировки
  • Притежавате състезателен дух
  • Идеята да трансформирате тялото и живота си към по-добро ви вдъхновява

 

 

Всички упражнения могат да бъдат модифицирани, така че да бъдат подходящи за нивото на един начинаещ.

Препоръчваме  да изпробвате залата на Xplosive Gym в гр. Бургас! Тя е специфично пригодена за развитие на атлетизма, грацията и мускулатурата на трениращия в желаната степен и пропорция.

Треньорите, с които разполагат са подготвени през годините да ви насочат по пътя към спортната цел.

 

В момента можете да се възползвате от намаление за индивидуална тренировка с инструктор и да получите подарък протеин само на www.grifa.bg!

 

 

Photo by Jonathan Borba on Unsplash