Как калориите влияят върху стареенето?

Яжте по-малко за по-дълъг живот?

В продължение на десетилетия се провеждат изследвания, доказващи, че ограничаването на калориите има тенденция да удължава живота при редица животински видове, но дали това води до по-висока продължителност на живота при хората?

Върху 53 здрави мъже и жени е проведено проучване, в което са изследвани ефекта на ограничаването на калории. Участниците са били избрани на случаен принцип и са били разделени в две групи – една с ограничаване на калориите, и една контролна група, в която са се хранили без ограничения.

Установено е, че след втората година, групата на нискокалорична диета, загубили близо 9 килограма средно, докато тези от контролната група - поддържали теглото си. Освен това, групата с ограничени калории имали подобрения в настроението и качеството си на живот.

Изследването потвърждава, че ограничаването на калориите понижава скоростта на метаболизма при хората. Тялото използва енергията по-ефективно.
Ограниченията в калорийния прием, намаляват нивата на т.нар. "оксидативен стрес" - процес, който може да увреди клетките.

Според специалистите обаче, по-ниската метаболитна скорост и намаленият оксидативен стрес, които са резултат от ограничението на калориите не гарантират по-дълъг живот.

Независимо от това, съществуват редица ефекти от намаляване на калориите.
Освен това, ограничаването на приема на калории може да намали риска от затлъстяване и от редица заболявания, свързани със възрастта, включително сърдечни заболявания, диабет, хипертония. Освен това, благоприятства за подобряването на паметта в напреднала възраст.

За да  намалите приема на калории, може да опитате ферментирали храни. Те са с ниско съдържание на калории и захари, но са богати на фибри. Подходящи са за вегани, вегетарианци и активно спортуващи.
Вижте защо е полезно да консумираме ферментирали храни?

 Photo by ian dooley on Unsplash