Как да се преборим със стареенето на кожата?

Темата за състаряването на кожата е една от най-чувствителните, особено за дамите.

Побиват ни тръпки, само като чуем думата „бръчки“.

От много ранна възраст опитваме какви ли не трикове за подмладяване и сме готови да се подложим на редица процедури за да спрем процеса на стареене.

Независимо от действията, които предприемаме обаче, този процес е неизбежен.

Затова впрягаме всички сили и проучваме всички възможности, с които разполагаме, за да запазим младия вид на кожата си възможно най-дълго!

В днешната статия сме се постарали да съберем на едно място, всичко от което имате нужда, за да предприемете правилните стъпки за превенция срещу стареенето.

На първо място, ще изясним какви са причините някои хора да са по-податливи към безмилостното влияние на времето. Ще ви разкрием и как несъзнателно помагаме на кожата да се състари по-бързо. И не на последно място – кои са най-ефективните средства за подмладяване!

1. Стареенето – враг №1

Процесът на стареене настъпва около двадесетата до тридесетата ни годишнина. През този период кожата започва да губи част от своя блясък и здравина, става по-тънка и отпусната. Производството на колаген в тялото намалява, в резултат на което губи своята еластичност и се появяват първите бръчки.

Кога ще настъпи критичният за кожата ни период зависи най-общо от два основни фактора:

 • Нашите генетични заложби

  Степента и скоростта, с която времето оказва влияние върху нашата кожа, на първо място се обуславят от гените които носим.

  Медицинският термин за този тип стареене е „присъщо стареене“,
  то е заложено в нашето ДНК и се определя от фактори, върху които ние нямаме контрол.

  Присъщото остаряване е различно за всеки отделен индивид, което е и причината някои хора да изглеждат по-млади от нас, докато всъщност не са. И обратно.

 • Начинът ни на живот

  Медицинският термин за този тип стареене е „външно стареене“. При него, темпът на остаряване зависи от фактори извън нашите гени, като начина ни живот.

  За щастие ние можем да му влияем, чрез изборите, които правим. Като подбираме внимателно храната си, стремим се към по-активен живот, ограничаваме вредните навици.

  С всеки „лош“ и нездравословен навик, който имаме, ние несъзнателно помагаме на кожата да се състари по-бързо. Подробно сме описали как влияят външните фактори върху кожата в тази статия.Когато говорим за промяна на навиците обаче, всички знаем колко трудно е това.

Почти невъзможно да е убедиш страстен пушач да откаже цигарите, за да запази кожата си блестяща и млада за по-дълго време.

А когато спортът не е част от нашия начин на живот, ни е трудно да се стремим и към по-голяма активност. Особено когато не ни стига времето да изпълним всичките си служебни и домашни задължения.

Тук на помощ идва медицината. Специалисти и дерматолози от цял свят търсят бързо, лесно и ефикасно решение на проблема.
Разработени са редици методи, средства и медикаменти, за борба и превенция с остаряването. Но кои са най-ефективните?

 

2. Най-ефективните средства за подмладяване

 • Домашна грижа

Как да се грижим за кожата си в домашни условия, за да намалим пагубната сила на времето? 

Ще ви споделим 6те най-ефикасни метода за грижа в домашни условия, които можете да приложите веднага без почти никакви усилия.  

 

#1. Измивайте лицето с вода поне два пъти на ден. Ежедневното почистване на лицето премахва натрупаните замърсявания, бактерии и вируси и мъртви кожни клетки. Придава на лицето свеж и сияен вид и позволява правилното проникване на продуктите за грижа за кожата.

Измиването с вода подобрява хидратацията на кожата. Дехидратацията е една от основните причините за появата на бръчки, както и за това кожата да излгежда груба и състарена.


#2. Почиствайте лицето си нежно. Силното търкане раздразнява кожата и ускорява процеса на стареене. Почиствайте лицето си нежно, за да премахнете грима и замърсяванията, без да прилагате натиск. 


#3. Използвайте деликатни почистващи препарати
.
Избягвайте почистваща козметика (като обикновен сапун, например) с високо Ph. Те правят кожата уязвима на дразнения и инфекции. Освен това високото Ph изсушава кожата.

Избягвайте и козметични продукти с наличие на съставката натриев лаурил сулфат. Той е суров, води до изсушаване и в някои случаи до дразнения. 


#4. Използвайте ексфолиант. Ексфолиантите отстраняват мъртвите клетки и дълбокото замърсяване. С напредването на възрастта процесът на обновяване на мъртвите клетки протича по-бавно.

За да се запази здравето и младостта на кожата, е необходимо тя да се ексфолира редово. Избягвайте захарните ексфолианти, те са тежки и правят кожата по-податлива на отпускания. 


#5. Съставките в Anti-Age серумите. Изберете серуми със съдържание на съставките ретинол, третиноин и тазаротен, аскорбинова киселина и магнезиев аскорбил фосфат.

Те са считани за едни от най-мощните средства против стареене. Увеличават колагена в кожата и действат, като антиоксиданти. Ускоряват клетъчния оборот, изглаждат и изравняват тена.
 

#6. Изберете водозадържащи овлажнители. Една от основните причини за появата на фините линии е дехидратацията на кожата. Водозадържащите овлажнители се грижат за добрата хидратация, като предотвратяват изпаряването на вода от кожата.

Доверете се на такива със съдържание на глицерин и хиалуронова киселина.


Голяма част от тези методи обаче имат превантивен и не толкова осезаем ефект. Те са по-скоро подкрепящо, отколкото основно средство в борбата със стареенето.

Затова, когато искаме моментални и дълготрайни резултати, трябва да проучим и различните видове процедури, които се предлагат на пазара. Ефективни ли са? Колко са болезнени? Какъв е периодът на възстановяване? Какви рискове крият? На колко процедури трябва да се подложим?

 • Медицински процедури

Кои са най-ефективните процедури за подмладяване и какво трябва да знаем за тях преди да се подложим? 


#1.  Аблативни лазерни процедури -  Тези лечения са най-ефективните за намаляване на фините линии и бръчки и балансиране или премахване на обезцветяването на кожата.

Възстановяването е с продължителност около седем дни, като зачервяването може да се наблюдава до две седмици.

След процедурата има усещане за парене по кожата. За да се минимизира болката, специалистите използват обезболяващи кремове преди и след лечението.

#2. Неаблативни лазерни процедуриТези лечения също са ефективни за възстановяване на младостта и красотата на кожата.

Ефектът от единична процедура е по-слаб, спрямо аблативня лифтинг, но периодът на възстановяване е по-кратък.

След процедурата се наблюдава известно зачервяване или леко подуване. Симптомите изчезват от 3 до 5 дни.

Необходими са повече процедури за постигане на най-добри резултати. Но рисковете за усложнения са по-малко.


#3. Фотоподмладяване - Тези процедури са предназначени да възстановят младежкия, блестящ тен. Дребните бръчици изчезват, а широките пори се свиват.

Резултатът е видим след 1 до 3 месеца след проведена терапия.

Периодът на възстановяване е минимален – максимум 2-3 дни. Препоръчват се между 3 и 8 цикъла на лечение

Този метод крие най-малко рискове, спрямо останалите, и всички те са обратими.

Усещането за болка също е минимално, най-често на по-деликатните зони. 


#4. ТермолифтингТези процедури се прилагат за възстановяване на еластичността и дебелината на кожата. Те правят кожата по-стегната и подмладена. Не се препоръчват за изглаждане на тена и възстановяване цвета на кожата.

При този метод няма болка, риск и странични ефекти. Терапиите са кратки, а ефектът е бърз.

Вижте още по темата за най-успешните процедури за подмладяване.

 

Броят и ефективността на процедурите зависи както от използваната апаратура, така и от индивидуалните цели.

Консултирайте се с дерматолог. Той ще ви посъветва коя процедура е най-подходяща за вас и вашите нужди.

Запишете своя час за консултация с дерматолог в Beauty Studio Eva. Предлагат едни от най-актуалните процедури и модерни апаратури. Залагат на индивидуалния подход към всеки клиент и доброто и качествено обслужване.

 

 

Photo by Anna Shvets from Pexels