Диатомичната пръст. Пръстта, която се яде!

Съвсем наскоро, на пазара започна да придобива популярност диатомичната пръст. Тя привлече вниманието на мнозина, с това че е „ядлива“, и че действа благоприятно върху организма и здравето на човека. 

 

Но какво всъщност представлява диатомична пръст и какви ползи носи тя?

Диатомичната пръст е уникален вид пясък, който се извлича от земята. Той се състои от фосилизирани водорасли, известни още като диатомеи, богати на сярни съединения и силиций.

Силицият е един от многото минерали, съхранявани в тялото ни. Той благоприятства здравето на костите и структурната цялост на ноктите, косата и кожата. Смята се, че силицият, приеман с храната, обикновено е недостатъчен. Затова, някои специалисти препоръчват консумацията на диатомична пръст, която води до повишаване нивата на силиций в организма.

 

Влияние върху косата.

Ако страдате от косопад, вероятно просто трябва да увеличите приема на силиций.
Дори и да нямате дефицит, увеличеният прием на силиций може да направи косата ви по-здрава и гъста и да ускори нейния растеж.

 

Влияние върху кожата.

Силицият помага при кожни проблеми като екзема, обриви, акне, брадавици, изгаряния и ухапвания от насекоми.

Освен това, силицият изгражда колагена, който отговаря за здравината на кожа. При недостиг на силиций, колагенът се разгражда по-бързо, което води до състаряване на кожата.  

 

Влияние върху ноктите.

Силицият кара ноктите да растат по-бързо и влияе върху тяхната здравина.

Според някои проучвания, се смята, че диатомичната пръст действа благоприятно при възстановяване от контузии, изграждане на мускули, хрущяли, ставни връзки, детоксикация (пречистване) и общо укрепване на имунитета.

Твърди се също, че прочиства храносмилателния тракт, подкрепя здравословното храносмилане, подобрява холестерола и здравето на сърцето.

 

Диатомична пръст може да намерите в магазините на Балев Био Маркет. Преглагат голямо разнообразие от органични храни и био продукти без изкуствени добавки, подсладители, оцветители и консерванти.

 

 

Photo by Karolina Grabowska from Pexels