5те най-добри средства, които могат да ни помогнат да намалим появата на целулит

Целулитът е едно от най-нежеланите явления. В същото време е най-често срещаното проблемно състояние на кожата - засяга 80 до 98% от жените.

Целулитът представлява неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, което придава на кожата негладък вид. Обикновено се наблюдава по бедрата и задните част, но може да се появи и по долната част на корема и горната част на ръцете.

Най-силно изразен е при хора с наднормено тегло или затлъстяване, но често се среща и при слаби хора. Всъщност, всички сме потенциално предразположени към появата на целулит. Някои хора обаче са по-податливи. 

Причината за това се крие в редица фактори, които могат да окажат влияние върху нас:

Полът. Полът в голяма степен определя предразположеността ни към поява на целулит. Жените имат повече мазнини около дупето и бедрата си и в същото време по-малко поддържаща съединителна тъкан, за разлика от мъжете.

Всъщност, около 10% от мъжете също страдат от целулит, но определено това е доста по-далеч от 80-98% за жените.

Възрастта. С напредването на възрастта рискът от поява на целулит нараства. Причината за това е, че с годините производството на хормона естроген намалява.

По-малко естроген може да означава по-лоша циркулация, което може да означава и намаляване на производството на нов колаген и разграждане на по-старата съединителна тъкан. В резултат кожата губи част от своята еластичност и здравина.


Генетиката. Истина е, че целулитът се предава чрез гените. Ако някои от семейството ни има целулит, шансът и ние да имаме е много по-голям.

В зависимост от това, какви гени носим, се обуславя разпределението на мастните клетки в нашия организъм. Гените определят и еластичността на нашата кожата. От тези фактори зависи и в каква степен сме предразположени към появата на целулит.

Диетата. Според проучванията диетата с високо съдържание на мазнини и високо съдържание на консерванти може да доведе до метаболитни нарушения, които могат да ускорят целулита.

Повишената мастна тъкан, причинена от наддаване на тегло е една от най-честите причини за появата на целулит.

Начинът на живот. Някои фактори на начина ни на живот, като например недостатъчно упражнения, пиене на твърде много алкохол, цигари, дехидратация, могат да повлияят на кръвообращението, възпалението и начина, по който се образуват и разпределят мастните клетки в тялото.

Съществуват редица методи за борба с целулита. Не всички от тях обаче са ефективни.
В днешната статия сме подбрали 5те най-добри средства, които могат да ни помогнат да намалим появата на целулита.


1. Масаж

Масажът подобрява кръвообръщението, преразпределението на мастните клетки и лимфния поток, като извежда излишната течност от междуклетъчното пространство. Също така може да помогне за разтягане на кожната тъкан. А това може да предотврати появата на целулит или да подобри вида на кожата.

За да се постигнат и поддържат желаните резултати обаче, са необходими последващи третирания. Само един масаж не е достатъчен за предотвратяване появата на целулит. Нужно е процесът да се повтаря поне веднъж на всеки месец.   


2. Ексфолианти с кафе

Смята се, че кофеинът в кафето може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове, подобряване притока на кръв и премахване на излишната вода, което има стягащо действие за кожата и може да намали появата на целулит.

Освен това, кафето е мощен антиоксидант. Отблъсква свободните радикали в тялото и подобрява цялостния тон на кожата, като ѝ придава по-гладък и равномерен вид.

Ексфолиантът няма да спре появата на целулит, но може да ни помогне да го намалим и да подобри външния вид на кожата ни.

Не забравяйте да масажирате. Така ще удвоите ефекта!


3. Водата

Приемът на достатъчно вода не само че ни поддържа хидратирани, но и помага да се насърчи циркулацията и лимфния поток.

Поддържа съединителна тъкан здрава и еластична, а освен това е чудесен помощник на диетите, когато целим да отслабнем.

4. Упражненията

Упражненията за крака и глутеус могат да бъдат ефективно средство за намаляване на целулита. Упражненията стягат мускулите и кожата, което може да подобри външния ѝ вид.

Редовната тренировка, която съчетава аеробни упражнения и силови тренировки ще ни помогне да изгорим излишните мазнини и да натрупаме мускулна маса. Така ще подобрим цялостно физическото си здраве.

5. Промените в начина на живот

Въпреки че не можем да влияем на пола, гените и възрастта си, можем да направим промени в начина си на живот, които да ни помогнат в борбата срещу целулита.

Редовните тренировки, здравословното хранете и отказа от вредните навици, не само ще направят целулита по-малко забележим, но и ще подобрят цялостно здравословното ни и психическо състояние.

 

Ако търсите професионални процедури за намаляване на целулит, вижте нашето Промо Предложение за Антицелулитна Терапия.Photo by cottonbro from Pexels