3+ Ползи от Консумацията на Тофу

#1. КАКВО Е ТОФУ?

Казано накратко, тофу е соево сирене.

Приготвя се подобно на бялото сирене, с тази разлика, че за направата му вместо животинско се използва соево мляко.
 
Поради което е предпочитан продукт както от вегани и вегетарианци, така и от хора, спазващи хранителен режим, свързан с ограничена консумация на мляко и млечни белтъчини.

Освен това тофу е богато на хранителни вещества. С високо съдържание на протеини и осигурява всички основни аминокиселини, от които тялото се нуждае. Осигурява също мазнини, въглехидрати и голямо разнообразие от витамини и минерали.

 

 Хранителен състав на тофу
/100 грама/

Калории

70

Протеин

8 гр.

Въглехидрати

2 гр.

Фибри

1 гр.

Мазнини

4 гр.

Манган

31%  ПДД

Калций

20% ПДД

Селен

14% ПДД

Фосфор

12% ПДД

Мед

11% ПДД

Магнезий

9% ПДД

Желязо

9% ПДД

Цинк

6% ПДД

 

*Съдържанието на микроелементи може да варира в зависимост от използвания коагулант. Нигари добавя повече магнезий, докато утаеният калций увеличава съдържанието на калций.


Соевото сирене съдържа и антинутриенти като трипсинови инхибитори и фитати. Това обаче не е причина за безпокойство, ако спазвате балансирана и разнообразна диета и не разчитате на тофу като основен източник на желязо или цинк.

Тофу също съдържа 20,2–24,7 мг. изофлавони на порция от 100 грама. Благодарение на което се дължат и неговите ползи за здравето. 

 

#2. ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ТОФУ 


1. Може да намали риска от сърдечни заболявания

 • Според някои изследванията, високият прием на бобови растения, включително соя, е свързан с по-ниски нива на сърдечни заболявания.

 • Установено е, че соевите изофлавони могат да намалят възпалението на кръвоносните съдове и да подобрят тяхната еластичност.

 • Смята се, че добавянето на 80 мг изофлавони на ден в продължение на 12 седмици подобрява притока на кръв с 68% при хора, изложени на риск от инсулт.

 • Приемът на 50 грама соев протеин на ден също е свързан с подобряване на мазнините в кръвта и приблизително 10% по-нисък риск от сърдечни заболявания.

 • При жените в постменопауза високият прием на соев изофлавон е свързан с няколко защитни сърдечни фактора, включително подобрения в индекса на телесна маса, в обиколката на талията, в инсулина на гладно и в „добрия“ HDL холестерол.

 • Тофу съдържа сапонини, съединения, за които се смята, че имат защитни ефекти върху здравето на сърцето.

2. Свързан с намален риск от някои видове рак

 • Рак на гърдата - Изследванията показват, че жените, които ядат соеви продукти поне веднъж седмично, имат 48–56% по-нисък риск от рак на гърдата.

 • Ракови заболявания на храносмилателната система - Проучвания отбелязват, че по-високият прием на тофу е свързан с 61% по-нисък риск от рак на стомаха при мъжете и 59% по-нисък риск при жените.
  По-високия прием на соя също се свързва със 7% по-нисък риск от рак на храносмилателната система.
 • Рак на простатата - Смята се, че мъжете, консумиращи по-големи количества соя, особено тофу, имат 32–51% по-нисък риск от рак на простатата. Но ползите от изофлавоните могат да зависят от консумираното количество и вида на наличните чревни бактерии.

3. Може да намали риска от диабет

 • Няколко скорошни проучвания показват, че соевите изофлавони могат да повишат контрола на кръвната захар.

 • В едно проучване на здрави жени в постменопауза 100 мг. соеви изофлавони на ден намаляват нивата на кръвната захар с 15% и нивата на инсулин с 23%.

 • За жени в постменопауза с диабет, добавянето с 30 грама изолиран соев протеин понижава нивата на кръвна захар на гладно с 8,1%, инсулиновата резистентност с 6,5%, „лошия“ LDL холестерол с 7,1% и общия холестерол с 4,1%.

! Тези открития обаче не са универсални. Тофу може да има положителни ефекти върху контрола на кръвната захар, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди тази връзка.


4. Други потенциални ползи

Поради високото си съдържание на изофлавон, тофу може да има и предимства за:

 • Здраве на костите - Научните данни показват, че 80 мг. соеви изофлавони на ден могат да намалят загубата на костна маса, особено в ранна менопауза.

 • Мозъчна функция - Соевите изофлавони могат да имат положително влияние върху паметта и мозъчната функция, особено при жени над 65 години.

 • Симптоми на менопаузата - Соевите изофлавони могат да помогнат за намаляване на горещите вълни.

 • Еластичност на кожата - Приемът на 40 мг. соеви изофлавони на ден значително намалява бръчките и подобрява еластичността на кожата след 8–12 седмици.

 • Загуба на тегло - В едно проучване приемът на соеви изофлавони в продължение на 8–52 седмици води до средна загуба на тегло с 4,5 кг., спрямо контролната група.

! За да се потвърдят тези ползи обаче, са необходимо повече изследвания.


Днес по-голямата част от соята в света се отглежда в САЩ и много голям дял е генетично модифициран (ГМО).

Въпреки че досега изследванията не са установили, че ГМО са вредни за човешкото здраве, ако  се притеснявате за това, просто изберете не-ГМО, органични марки тофу.

Био тофу можете да намерите в магазините на Балев Био Маркет.

Балев Био Маркет е българска фирма вносител на органични храни и био продукти.
Работят само с доказани фирми производители, чиито продукти са с най-добро качество, без изкуствени добавки, подсладители, оцветители и консерванти.

 

 


Photo by Ella Olsson from Pexels