13 ползи от джинджифила за здравето

Джинджифилът е една от най-разпространените подправки в света.

Широката му популярност обаче не е случайна. Ползите които предлага за здравето са толкова много, че не е трудно човек да пренебрегне специфичния му парлив вкус.

Ето 13 ползи от джинджифила за здравето

 

1. Бори се с инфекциите

Екстрактът от джинджифил може да потисне развитието на много различни видове бактерии и вируси, причинители на инфекции.

Според проведени изследвания той е много ефективен срещу оралните бактерии и  възпалителните заболявания на венците.

А също може да помогне и за намаляване на риска от респираторни инфекции.


2. Облекчава възпаленото гърло

Противовъзпалителните ефекти на джинджифила могат да помогнат за успокояване на болезненото гърло и да подобрят времето за възстановяване, като облекчат възпалението.

В комбинация с други билки, джинджифилът също може да помогне и при болки и възпаление на сливиците.

 

3. Спира главоболието и мигрената

Джинджеролът и шогаолите, които се съдържат в джинджифила, имат болкоуспокояващи ефекти.

Освен това екстрактът от джинджифил може да повиши серотонина в мозъка и така да помогне за спиране на мигрената, чрез намаляване на възпалението и стесняване на кръвоносните съдове.

 

4. Защитава от оксидативен стрес

Мощните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на джинджифила, спомагат за намаляване на излишното количество свободни радикали в тялото и предпазва от оксидативен стрес.

 

5. Намалява симптомите на сутрешно гадене

Джинджифилът е изключително ефективен срещу гадене.

Това може да помогне за облекчаване на гаденето и повръщането при хора, подложени на определени видове операции.

Въпреки това, тя може да бъде най-ефективна, когато става въпрос за гадене, свързано с бременността, като сутрешно гадене.

! Въпреки че джинджифилът се счита за безопасен, ако сте бременна говорете с Вашия лекар, преди да вземете големи количества. Препоръчително е консумацията на джинджифил да се избягва, ако сте в напреднала бременност или сте имали спонтанни аборти.

 

6. Помага при лошо храносмилане

Джинджифилът значително ускорява изпразването на стомаха – основен двигател на лошото храносмилане.

Тези му свойства могат да помогнат за предотвратяване на болката и стомашния дискомфорт, причинени от лошото храносмилане.

7. Намалява менструалните болки

Една от традиционните употреби на джинджифила е за облекчаване на болката, включително менструална болка.

Според проведени проучвания, приеман в началото на менструалния период, джинджифилът може да бъде толкова ефективен за намаляване на болката, колкото и някои от най-популярните лекарства.

За да се потвърдят тези ефекти обаче, са необходими по-качествени изследвания с по-голям брой участници.


8. Помага при отслабване

Според проучвания, джинджифилът може да помогне за сваляне на излишните килограми.

Влияе благоприятно за намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и нивата на инсулин в кръвта. И може значително да намали телесното тегло, съотношението талия-ханш и съотношението талия-бедра при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

За да се потвърди взаимовръзката обаче, са необходими допълнителни проучвания.


9. Облекчава болките в ставите

Според други проучвания, джинджифилът може да е ефективно средство за намаляване на болките в ставите и сковаността, причинени от остеоартрит.

Смята се също, че приемът на хранителни добавки с джинджифил може да намали мускулните болки след тренировка.


10. Понижава кръвната захар

Други изследвания установяват, че джинджифилът може да подобри нивата на кръвната захар, както и на гликирания хемоглобин (HbA1c) при хора с диабет тип 2.

Също така може да повлияе благоприятно върху различни рискови фактори, свързани със сърдечните заболявания при диабетици.

Проведените изследвания обаче са били малки. Необходими са по-големи проучвания, за да се потвърди благотворното действие на джинджифила върху диабета.

11. Понижава нивата на холестерола

При проведени проучвания се установява, че джинджифилът може да доведе до значително намаляване на LDL (лошия) холестерола и общия холестерол.

Също така се наблюдава и понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта.

12. Предотвратява рисковете от рак

Подари високото съдържание на джинджерол, джинджифилът може да се окаже ефективно средство за предотвратяване на ракови заболявания.

Установено е, че приемът на джинджифил значително може да намали рисковете от рак на дебелото черво, при хора с нормален риск.

Съществуват доказателства, макар и ограничени, които посочват, че джинджифилът може да има защитни ефекти и срещу други видове рак като рак на панкреаса, рак на черния дроб, рак на гърдата и рак на яйчниците. 

Необходими са обаче повече изследвания, които да потвърдят защитните ефекти на джинджифила срещу раковите заболявания.

 

13. Подобрява мозъчната функция

Доказано, джинджифилът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да предпазят от свързаното с възрастта намаляване на мозъчната функция, и да намалят риска от болестта на Алцхаймер.

Смята се също, че консумацията на джинджифил може да помогне за подобряване на времето за реакция и работната памет.

В магазините на Балев Био Маркет ще намерите разнообразие от био продукти с джинджифил. За всеки вкус и каприз!

 

 


Photo by Pixabay from Pexels