10 правила в ежедневната грижа за кожата на лицето

Времето, прекарано в домашни условия ни предразполага да обърнем внимание и на грижата за лицето.  Като привърженици на философията, че красотата е вътрешна потребност, професионалистите от Beauty Stduio Eva споделиха с нас няколко съвета за сияйна и красива кожа.

Ако искате да се радвате на красиво лице със сияйна и нежна кожа, тогава задължително трябва да спазвате тези 10 правила за грижа за лицето.

Превърнете ги в ежедневен ритуал!

Правило 1- Подбирайте средствата за грижа според вашият тип кожа

В грижата за кожата първо и най-главно правило се явява козметичните средства, разработени специално за вашия тип кожа. Потребността на сухата и мазната кожа са съвършено различни.

Правило 2- Отделяйте особено внимание на чувствителните зони на лицето

Кожата на лицето в определени зони е тънка и уязвима. За нея е необходима особена грижа, като например зоната на околоочния контур и зоната около устата.

Правило 3- Нежно почистване

Грижата за чувствителната кожа започва с демакияж. За да не я подлагаме на допълнителен стрес и за да съхраним естествения баланс, използвайте средства за демакияж с неутрално pH, което е специално разработено за нежното почистване на кожата. Редовното почистване на лицето с правилната козметика предотвратява запушването на порите, образуването на черни точки или акне.

Правило 4- Околоочен контур:  рискова зона

Кожата в околоочния контур е 10 пъти по-тънка отколкото в други зони. Използвайте специални средства за демакияж като например двуфазните (бифазните) лосиони.

Правило 5- Пилинг (ексфолиация) - необходима процедура в грижата за кожата на лицето

Ако искате да се радвате на млада и сияеща кожа, трябва редовно да ексфолирате зоната на лицето. По този начин отстранявате мъртвите клетки и отпушвате порите. Използвайте подходящ пилинг за вашата кожа един или два пъти седмично. Пилингът трябва да бъде ефективен, но да не травмира кожата. Избирайте средства с неутрално pH, което добре почиства и омекотява кожата и запазва естественият й  баланс.

Правило 6- Хидратацията е крайно необходима

Съдържанието на вода в дермата е 70%, а в епидермиса- 15%. За да бъде винаги добре овлажнена кожата, избирайте овлажняващи  средства, които поддържат постоянно нивото на влага в кожата. Можете да прилагате също така хидратиращи маски, които съдържат термална вода. Колкото повече вода пиете, толкова по-добре за кожата на лицето ви.

Правило 7- За предпочитане е хипоалергенната декоративна козметика

За да се избегне риска от алергии, свързван с използването на козметични средства, които не са подходящи за вашият тип кожа, използвайте хипоалергенна декоративна козметика (минерална декоративна козметика).

Правило 8- Специална грижа с маска

Старайте се веднъж седмично да си правите и маска. Първо почистете добре лицето си и използвайте топла вода, за да отворите порите. След това ексфолирайте кожата със скраб, за да почистите порите в дълбочина. Нанесете маската на лицето, като я оставите да действа 15-20 минути. Измийте с хладка към студена вода и накрая нанесете крема си за лице.

Правило 9- Избягвайте неблагоприятни фактори

Замърсяване, тютюнопушене, стрес и т.н… всичко това оказва негативно влияние на кожата. Използвайте през деня козметични средства, които защитават вашата кожа от неблагоприятните фактори и старателно почиствайте всяка вечер.

Правило 10- Не забравяйте устните

Ако почувствате, че е необходимо, използвайте възстановяващ крем за устни. Можете да направите пилинг. Веднага щом почувствате нужда, използвайте възстановяващ балсам за устните си. Не се притеснявайте да го нанасяте отново, особено върху нежните зони, толкова често, колкото е необходимо.

 
 
 
 
 
 
Photo by Laura Chouette on Unsplash